•   cha bw
    Tea for you, from China
                                     
                                             with Love ...

     Salut! Sunteți pe blogul "China Tea". Este blogul unde sunteți bineveniți mereu!
     Aici avem o atmosferă relaxantă, conversație  prietenoasă, povestiri   fascinante.

"Despre ceai"

despre cha

 

"Ceaiul este legătura dintre apă şi foc. Trebuie primit cu sufletul liniştit şi cu vorbe puţine. "

Citat din: "Maestrul de ceai" de Yashusi Inoue.

 

  Ceaiul este o băutură obținută prin infuzarea frunzelor uscate ale plantei Camellia sinensis sau camelie chinezească. Camelia este un arbust asiatic ornamental cu flori care seamănă cu trandafirii. Frunzele lor variază ca formă și mărime: unele sunt mari cât palma, altele sunt mici ca niște ace. Există trei tipuri de plante de ceai, și anume China, Assam și Cambodgia (Kampucia). La fel ca orice altă plantă, planta de ceai are rădăcină, tulpină, frunze și fructe și depinde de soare, aer, apă și sol. Totuși, este important și unde este cultivată planta de ceai, deoarece același tip de plantă care crește în locuri diferite produce ceaiuri diferite.


  Termenul de "ceai" desemnează și infuziile din alte plante decât Camellia sinensis, cum ar fi spre exemplu:

  • maté (Ilex paraguarensis),
  • lapacho (Tecoma curialis),
  • rooibos (Aspalathus linearis),
  • condimente : mentă, mușețel, fructe uscate etc.

  Tipurile de ceai se disting după tipul de procesare, toate provenind din aceeași plantă. Unul dintre criteriile după care se face clasificarea ceaiurilor, este gradul de oxidare (fermentare) a frunzelor, după care avem 6 categorii principale:

  • Ceai alb: neveștejit și neoxidat;
  • Ceai verde: veștejit și neoxidat;
  • Ceai galben: un ceai special procesat în mod similar cu ceaiul verde, dar la care faza de uscare este mai lentă, iar frunzelor de ceai umede li se permite să fie și galbene;
  • Ceai oolong: veștejit, ușor zdrobit și parțial oxidat;
  • Ceai negru (numit roșu de către chinezi): veștejit, zdrobit și complet oxidat;
  • Ceai Puer : veștejit și parțial sau complet oxidat.

   Cultura chinezească a ceaiului clasifică ceaiul și după felul frunzelor de ceai și modul în care se prepară ceaiul. Pentru a cunoaște cu adevărat un tip de ceai, trebuie să știți ce soi și varietate este, cum a fost cultivat și cules, cum au fost sortate frunzele și cum au fost prelucrate și ambalate. Un ceai adevărat fiind în măsură să învioreze, să redea bună dispoziție și să prevină și să vindece afecțiuni minore.

Dorești să fii la curent cu ultimile noutăți de pe Blogul China Tea? Atunci abonează-te!

Ceaiul dvs. preferat

Ceai Alb - 19%
Ceai Verde - 14.3%
Ceai Oolong - 28.6%
Ceai Roșu - 4.8%
Puer - 33.3%

Total votes: 21
The voting for this poll has ended

Localizarea Magazinului China Tea