•   cha bw
    Tea for you, from China
                                     
                                             with Love ...

     Salut! Sunteți pe blogul "China Tea". Este blogul unde sunteți bineveniți mereu!
     Aici avem o atmosferă relaxantă, conversație  prietenoasă, povestiri   fascinante.

"Evoluția ceaiului"

 

  Chinezii și-au dat repede seama de multiplele beneficii ale ceaiului, și în timpul dinastiei Han (206 î.Hr.–201 d.Hr.) s-au întreprins cercetări extensive cu privire la această băutură străveche. Generație după generație a studiat unde și cum crește ceaiul, care sol este cel mai bun, care este cea mai blândă climă, care frunze se culeg și când se recoltează, precum se mânuiesc, se tratează și se conservă frunzele. Din această cercetare s-a născut profunda cunoaștere a cultivării și procesării ceaiului. În perioada Celor Trei Regate (221 – 277), ceaiul a înlocuit vinul la banchete, deoarece oamenii preferau însuşirile revigorante ale ceaiului, decât efectele ameţitoare ale vinului.

  Ceaiul a devenit din ce în ce mai la modă spre sfârşitul dinastiei Tang (618 – 907), devine băutura națională în China. În anul 705 călugărul japonez Dangyo Daishi duce ceaiul în Japonia. În 780 Lo Yu, sfântul patron al ceaiului, publică "Ch'a Ching", o lucrare în trei volume despre istoria, cultivarea și prepararea ceaiului. Ceaiul a atins apogeul modei, cunoscut ca "Epoca de aur a ceaiului", în timpul dinastiei Sung (960 – 1279). În timpul dinastiei Ming (1368 – 1644) cercetarea s-a concentrat asupra conservării ceaiului și a simplificării metodelor de preparare fără a i se compromite gustul. China exportă masiv ceainice de porțelan și yixing, care conțin concentrații mari de fier, sunt considerate cele mai bune și sunt renumite în toată lumea.

  Încetul cu încetul s-a născut o tradiţie a băutului ceaiului, tradiţie care avea să devină parte integrantă a culturii chineze. Regiuni diferite şi-au dezvoltat propriile obiceiuri legate de ceai, ca de pildă preparatul, servitul şi băutul ceaiului, precum şi varietatea plantelor de ceai pe care le cultivau. Acest lucru a dus la apariţia unei bogate şi diverse culturi a băutului ceaiului pe tot cuprinsul Chinei.

 

Răspândirea ceaiului

    Multă vreme ceaiul a fost băutura folosită numai de călugării budişti chinezi, ca fortifiant în lungile ore de rugăciuni şi meditaţii. În timp, ceaiul a pătruns şi în Japonia adus de călugării care se întorceau din China de la studii.
Când această băutură era extrem de consumată în Japonia şi China, Europa încă nu o cunoştea. Comercianţii olandezi sunt cei care în anul 1610 aduc ceaiul în Europa. În 1636 ajunge în Franţa, în 1638 în Rusia, în 1650 în Anglia și în 1657 în Germania.
   Olandezii nu numai că au adus pentru prima oară ceaiul în Europa, dar au şi popularizat numele, care se foloseşte şi astăzi. Primul transport a fost livrat din Java, iar numele ceaiului a fost adoptat din dialectul AMOY care se pronunţa "T 'e" ( TAY în chineză ).
  Portughezii, au păstrat denumirea cantoniană "Cha", folosită până astăzi în multe ţari, printre care şi în România.
   În secolul al XVII-lea, ceaiul a ajuns şi în America, mai întâi în New York, pe calea apei. Acesta a devenit în scurt timp şi aici o bautură comună şi foarte îndrăgită de populaţie. De aici, este meritul lor de a fi inventat "ceaiul cu gheaţă" (IceTea) şi "ceaiul la pliculeţ".

 

Ceaiul astăzi

  Ceaiul este astăzi o băutură accesibilă tuturor. Poate fi consumat la orice oră din zi: dimineaţa, în locul unei cafele, sau seara, pentru un somn mai liniștit. Astăzi, consumul de ceai depăşeşte toate celelalte băuturi la un loc, printre care cafea, ciocolată, sucuri şi alcool. Majoritatea ceaiului care ajunge la noi pe piaţa provine din plantaţii de ceai din India şi Sri Lanka. Acest ceai este şi de o proastă calitate, o mare parte din el fiind folosit pentru ceaiuri la plic şi băuturi răcoritoare. Totuşi, există şi ceaiuri de o mai bună calitate, provenind din plantaţii mici. Aceste ceaiuri sunt mai greu de găsit, fiind rare şi scumpe.
  Cel mai mare producător de ceai în ziua de azi este China, loc ocupat de India până în secolul XXI. India exportă (şi consumă) mai mult ceai negru, pe când China exportă (la nivel industrial) din toate categoriile, fiind singura ţară care poate face acest lucru.
  În România, cultura ceaiului este aproape inexistentă, un ceai bun fiind greu de găsit. Chiar dacă în ultima vreme au început să apară diverse sortimente de ceai verde, din China, Japonia sau Taiwan, totuşi aceste sortimente sunt de calitate medie. Un factor sigur după care puteţi decide dacă se găsesc sau nu, este preţul.

Dorești să fii la curent cu ultimile noutăți de pe Blogul China Tea? Atunci abonează-te!

Ceaiul dvs. preferat

Ceai Alb - 19%
Ceai Verde - 14.3%
Ceai Oolong - 28.6%
Ceai Roșu - 4.8%
Puer - 33.3%

Total votes: 21
The voting for this poll has ended

Localizarea Magazinului China Tea