•   cha bw
    Tea for you, from China
                                     
                                             with Love ...

     Salut! Sunteți pe blogul "China Tea". Este blogul unde sunteți bineveniți mereu!
     Aici avem o atmosferă relaxantă, conversație  prietenoasă, povestiri   fascinante.

"Stilul Gong Fu"

gong fu cha

 

Ceremonia ceaiului în stil Gong Fu Cha

  Odată cu apariția ceaiurilor fine a apărut și o ceremonie de a bea aceste ceaiuri. Diversele feluri de ceaiuri scumpe și rare erau apreciate și savurate folosindu-se ceainice și cești mici. Astăzi, această ceremonie este cunoscută ca ceremonia ceaiului chinezesc, sau Gong Fu Cha. Termenul inițial Gongfu Cha (工夫茶) înseamnă în traducere " îndemânare şi grijă", ceremonia fiind pregătită cu mare atenţie la detalii.
  Se crede că prepararea ceaiului în stil GongFu a început abia în jurul secolului al 18-lea. Unii cercetători cred că acest stil provine din munţii înalţi Wu Yi Shan din provincia Fujian (prima a început producția de ceai oolong pentru export), un nume care a devenit un sinonim cu ceaiuri de înaltă calitate. Alții cred această ceremonie tradițională a apărut în Chaozhou, un oraș unic și incredibil de frumos din provincia Guangdong, sud-estul Chinei. Acest oraș este recunoscut de unii ca "capitala" stilului GongFu Cha.
  Arta preparării ceaiului în stil GongFu constă din câteva etape, în continuare voi prezenta pe scurt descrierea fiecărei etape în parte :


1. Pregătirea serviciului de ceai

  Prima etapă de pregătire a ceremoniei în stil GongFu este cunoscută sub numele de " pregătirea serviciului de ceai" înainte de a începe ceremonia. Aranjăm toate ustensilele şi recipientele necesare pe tava gong fu. Tavă GongFu este un obiect important în ceremonia chinezească a ceaiului, o tavă cu canale de scurgere în care se va scurge surplusul de lichid, o atmosferă unică. În metoda Gong Fu se utilizează un ceainic mic (150-200ml.), de preferat unul din lut Yixing, se crede că acest tip de lut poate să dizolve mineralele toxice din ceai şi din apă, ceşculițe mici de mărimea unui degetar, set de ustensii gong fu din lemn, un ChaHai (Ceainic de Justiției) atunci când ceaiul este preparat într-un ceainic, ceaiul trebuie mai întâi turnat în Cha Hai și apoi din el se toarnă prin cupe, asigurând astfel şi omogenitatea băuturii și un şervet cu care se şterge ceainicul înainte şi după folosire. Totul în Gongfu este mic şi delicat, relevând eleganța ceaiului pe care îl promovează.
  Apoi se umple ceainicul cu apă fiartă, după care se toarnă în ceşti într-un şuvoi continuu pentru a le clăti și a le încălzi înainte de preparara ceaiul. Apa se scurge în tava pe care este aşezat serviciul.

 

2. Aprecierea ceaiului

  Cea de a doua etapă de pregătire a ceremoniei în stil GongFu este cunoscută sub numele de "aprecierea ceaiului" . În acest moment cei care vor lua parte la ceremonia de ceai, trebuie să examineze și să aprecieze aspectul, mirosul, precum și alte caracteristici ale frunzelor de ceai.


3. Pregătirea frunzelor de ceai

  Pentru a prepara un ceai chinezesc avem nevoie de apă potrivită pentru a scoate cea mai buna infuzie din frunzele de ceai. Apa de cea mai bună calitate, pe care o putem folosi, este apa de munte, urmată de apa de râu și apa plată. Temperatura apei este la fel de importantă pentru a obține un ceai bun, despre temperatura apei care urmează să fie utilizată pentru prepararea ceaiului veți citi la descrierea fiecarui tip de ceai. Ceainicul se umple cu ceai, la un ceainic de 150ml sunt folosite 5-7 gr. de frunze de ceai, undeva pentru 3-5 persoane. Apoi se adăugă apă fiartă, până când frunzele sunt acoperite în totalitate. Prima infuzie va fi în jur de 10-20 secunde, probabil ştiţi deja că prima infuzie de ceai nu se bea, dar e pentru a spăla ceaiul, ceaiul este pregătit să dea parfum dezvăluit (reânvie frunzele de ceai).


4. Prepararea ceaiului

  Deci, ceaiul este pregătit ca să-l prepărăm pentru consum. Ei bine, începe cel mai important lucru, se umple cu apă fiartă ceainicul pentru a doua oară. Şi acum vă întrebați: "Care este durata pentru fiecare infuzie de ceai?"
Infuziile de ceai chinezesc trebuie să fie "rapide". Mai puţin de un minut fiecare (20-40 secunde). Faptul că un ceai calitativ proaspăt își dă imediat apei gustul său. Este important să nu exagerați cu timpul de infuzare. Ce se întâmplă dacă exagerați? Ceaiul va avea un gust amar și o să fie prea concentrat. Acest lucru este greşit.
  În scopul de a scurge corect ceaiul, veţi avea nevoie de un ChaHai (Ceainic de Justiției) atunci când ceaiul este preparat într-un ceainic, ceaiul trebuie mai întâi turnat în Cha Hai și apoi din el se toarnă prin cupe, asigurând astfel şi omogenitatea băuturii. În ceremonia chinezească gongfu cha ceaiul se toarnă uniform în cești, într-o manieră circulară în jurul oaspeților. Este important ca de fiecare dată când preparați o infuzie nouă, să scurgeți toată apa de pe frunzele de ceai.
  Ceaiul chinezesc poate şi trebuie să fie servit doar din cupe mici. Dacă o faceți pentru prima oară, atunci s-ar putea să vă mirați de mărimea lor. Dar credeți-mă, frumuseţea şi bogăţia acestei bauturi puteți să o simțiți numai cu așa cupe mici.

 

5. Servirea ceaiului

  Acum se poate servi ceaiul. Este important ca ceşcuţa de ceai s-o primeşti cu ambele mâini, ca semn de respect şi mulţumire pentru gazdă. Înainte de a savura gustul ceaiului, oaspeții îi admiră cu atenție mai întâi culoarea.
  Apoi, aveţi nevoie să inhalaţi aroma ceaiului peste acest lucru, nu se poate sări. Respirați liniștit ceaiul înainte de al bea. Și de obicei începeți să vă bucurați în această etapă.
  Ceaiul nu se bea dintr-o singură înghiţitură. Mai degrabă se soarbe uşor, savurând aroma sa. După prima cupă de ceai băută puteţi face o mică pauză, care va ajuta să înţelegeţi această experienţă. O minută ar fi suficient. Şi apoi faceți și a doua infuzie, și a treia ...Şi bucuraţi-vă.
  Un ceai oolong de calitate bună deține undeva 7-8 infuzii, unele ceaiuri Puer pot ajunge la 8-12 infuzii. Deci, aveţi înainte multe senzații plăcute.
  O recomandare atunci când beți un ceai chinezesc să nu vă grăbiți. Faceți acest lucru calm, cu atenţie şi în mod deliberat. În timpul ceremoniei ar trebui să fie mintea si corpul calm. Acesta este un eveniment foarte important.Ceremonia ceaiului chinezesc ajută oamenii pentru a uita de agitația cotidiană și de a împărtăși cu alții liniștea și pace minții. Amintiţi-vă de înţelepciunea profundă Chineză - "Timpul este o resursă inepuizabilă."


6. Sfârșitul ceremoniei

  Ceremonia se încheie cu aceea că frunzele de ceai folosite la ceremonie sunt puse într-un bol curat pentru ca oaspeții să poată aprecia ceaiul în forma sa naturală.


7. Curățarea recipientelor

  Curățarea este un pas important în ritual. Frunzele de ceai preparate nu ar trebui să rămână în ceainic, după ritual. Ceainicul trebuie să fie curățat bine și clătit cu apă fierbinte și se lasă să se usuce natural într-un loc uscat și întunecos. Un ceainic de lut Yixing nu ar trebui să fie spălat cu detergenți și săpunuri pentru că absorb chimicalele, astfel că ceinicul miroase, iar ceaiul are un gust foarte neplăcut.

Dorești să fii la curent cu ultimile noutăți de pe Blogul China Tea? Atunci abonează-te!

Ceaiul dvs. preferat

Ceai Alb - 19%
Ceai Verde - 14.3%
Ceai Oolong - 28.6%
Ceai Roșu - 4.8%
Puer - 33.3%

Total votes: 21
The voting for this poll has ended

Localizarea Magazinului China Tea